Darmowy​ ​Program​ ​PIT​ ​dostarcza​ ​Instytut​ ​Wsparcia Organizacji​ ​Pozarządowych​ ​w​ ​ramach​ ​projektu​ ​PITax.pl​ ​dla​ ​OPP.

KRS

Wiadomości z Andrychowa: klub zdrowia zaprasza na spotkanie 17.09.2019

12.09.2019, Kluby zdrowia

Chrześcijańska Służba Charytatywna - filia w Andrychowie - zaprasza na spotkanie klubu zdrowia, które będzie miało miejsce dnia 17 września (wtorek) o godzinie 18.00 w Andrychowie przy ulicy Włókniarzy 10 a (Szkoła Podstawowa nr 4). Tematem najbliższego spotkania będzie: "Modulatory homocysteiny" , a przedstawi go promotor zdrowia - Roman Bartosik.

Homocysteina to aminokwas siarkowy powstający na skutek przemian metabolicznych białkowych

pokarmów zwierzęcych. Jest substancją „przejściową” – surowcem dla wytworzenia finalnych

aminokwasów niezbędnych dla organizmu. Jej przemiana w te aminokwasy uzależniona jest jednak od obecności odpowiedniej ilości witamin z grupy B a w szczególności: B6, B9 (kwasu foliowego) oraz B12.

Niedobór tych witamin powoduje, że we krwi pojawia się za dużo homocysteiny, zaś nadmiar tej substancji okazuje się być zabójczy dla naczyń krwionośnych, gdyż inicjuje miażdżycę oraz jej niebezpieczne powikłania – zawały i udary niedokrwienne mózgu. Ponadto, wysoki poziom homocysteiny uznaje się za niezależny czynnik ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, Parkinsona, depresja, schizofrenia, demencja), chorób nowotworowych (w szczególności nowotworów estrogenozależnych oraz raka jelita grubego), jak również powikłań ciążowych, a w szczególności wad rozwojowych płodu spowodowanych uszkodzeniem cewy nerwowej.

Badania firmy Natpol Plus przeprowadzone w naszym kraju w 2002 r. wykazały podwyższony poziom

homocysteiny we krwi u co szóstego Polaka, co daje liczbę zagrożonych hiperhomocysteinemią około 5 milionów osób! Upowszechnienie tego zaburzenia było jeszcze wyższe u osób powyżej 59 roku życia - badanie wykazało że w tej grupie wiekowej aż co trzeci Polak ma niebezpiecznie podwyższony poziom homocysteiny. Jest to bardzo niebezpieczny trend zważywszy na fakt, iż statystycznie rzecz biorąc, zwiększenie stężenia homocysteiny we krwi o zaledwie 5 mikromoli powoduje zwiększenie ryzyka śmierci aż o 50%. W związku z powyższym rodzą się pytania: jaki poziom homocysteiny we krwi należy uznać za bezpieczny dla zdrowia, jakie komórkowe składniki odżywcze (modulatory) pomagają skutecznie regulować jej poziom, oraz dlaczego większość społeczeństwa nie posiada wiedzy na temat szkodliwości homocysteiny? Po odpowiedzi na powyższe pytania oraz więcej informacji na ten niezwykle interesujący temat, serdecznie zapraszamy na majowe spotkanie klubu zdrowia.

Warto więc zgłębic ten temat na najbliższym spotkaniu.

Wstęp wolny! Serdecznie zapraszamy.

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij