Już w najbliższy poniedziałek, 26 września w siedzibie klubu zdrowia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Cieszynie odbędzie się degustacja pysznych, naturalnych soków połączona z pogadanką na temat zawartych w nich wartości odżywczych.
Iwona Deperas, promotor zdrowia przedstawi wiele ciekawych przepisów na soki warzywne i owocowe, m.in. złożone z przecieru pomidorowego. Główną rolę w tym przedsięwzięciu będzie grała wyciskarka.
– To urządzenie jest najbardziej skuteczne w przetwarzaniu całego owocu – mówi pani Iwona. – Sokowirówka ściera owoc, zaś wyciskarka miażdży go w całości. Co więcej, dzieli się na różne rodzaje i można ją dostosować do indywidualnych potrzeb. Im więcej owocu przetworzymy, tym więcej błonnika wprowadzimy do naszego organizmu. Blender też jest skuteczny, ale tylko w przypadku, gdy włączymy go na małe obroty. W przeciwnym wypadku sok będzie łączył się z tlenem, co niszczy zawarte w nim składniki odżywcze.
Warto przypomnieć, że soki są sycące i niskokaloryczne. Znajdziecie w nich łatwo przyswajane cukry, białka, aminokwasy, hormony, witaminy i biopierwiastki.
Spotkanie klubu zdrowia odbędzie się jak zwykle w Cieszyńskim Ośrodku Kultury „Dom Narodowy” przy ulicy Rynek 12 o godzinie 17.
Czytaj więcej o klubach zdrowia
Złóż dar na działalność dobroczynną
(mp)