Szacuje się, że około 20 mln ludzi na świecie choruje na Alzheimera. Choroba ta jest na razie nieuleczalnym schorzeniem mózgu z postępującą utratą pamięci i innych funkcji intelektualnych. W jej wyniku umysł przestaje stopniowo funkcjonować w sposób normalny, a chora osoba z czasem traci kontakt z otoczeniem. O tym, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania będzie mowa na najbliższym spotkaniu z cyklu O zdrowiu w Myszkowie organizowanym przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), już 22 maja.
Naukowcy nie są pewni, co jest przyczyną choroby Alzheimera. Wiadomo, ze towarzyszy jej duży ubytek komórek nerwowych w mózgu. Skłonność do występowania choroby może być dziedziczna. Inne możliwe przyczyny to poważny uraz głowy, choroby sercowo-naczyniowe i zakażenie wirusem. Zdaniem wielu naukowców za chorobę odpowiedzialne jest białko zwane beta amyloidem. Pacjenci z chorobą Alzheimera zwykle cierpią na skrobiawicę, schorzenie polegające na nieprawidłowym usuwaniu białka amyloidu z mózgu przez układ odpornościowy.
Wykazano, że w zwalczaniu Alzheimera pomagają witamina D oraz kurkumina, barwnik nadający szafranowi żółto-pomarańczowy kolor. Niestety metody leczenia Alzheimera są ograniczone i nie ma na razie 100% leku na tę chorobę.
Więcej na ten temat będzie się można dowiedzieć na wspomnianym spotkaniu. Początek 22 maja (wtorek), o godz. 17.30, jak zawsze w Domu Kultury w Myszkowie. Zajęcia poprowadzą Irena Biała, inicjatorka spotkań O zdrowiu w Myszkowie i Andrzej Bolesta, promotor zdrowia. Na uczestników czeka również degustacja potraw wegetariańskich. Wstęp wolny.
Czytaj o klubach zdrowia.
(aw)