Cieszyńska filia Chrześcijańskiej Słuzby Charytaywnej (ChSCh) w ramach zajęć klubu zdrowia zaprasza na spotkanie z cyklu Szkoła Zdrowego Gotowania. Motywem przewodnim będą potrawy z dyni i cukini.
Będzie smacznie i zdrowo. Trzeba wiedzieć, że tłuszcze, które zawierają pestki dyni, to pełnowartościowe tłuszcze roślinne. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym budulcem m.in. błon komórkowych. Cukinia z kolei, zwana potocznie kabaczkiem, to pyszne niskokaloryczne warzywo. Nie ma jakichś specjalnych wartości odżywczych, za to posiada niepowtarzalny smak. Ponadto sprzyja przemianie materii, a także odkwasza organizm.
Godzinne spotkanie poprowadzą wolontariusze Barbara Recmanik, Gertruda Wierzbicka i Leszek Wierzbicki.
Szkoła Zdrowego Gotowania odbędzie się w poniedziałek, 17 września, o godzinie 17 na małej sali Cieszyńskiego Ośrodka Kultury Dom Nardowy (ul. Rynek 12).
Wstęp wolny!
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Tekst: Justyna Libera